Een bijzondere dag...

Gisteren heb ik met hulp van mijn grote vriendin Margriet de kunstmanifestatie 'Ooit gedacht' gepresenteerd.
In opdracht van Stichting Very Special Arts Nederland, die zich ten doel stelt kunst van mensen met een functiebeperking oftewel handicap te bevorderen, werd dit evenement in het Land van Ooit gehouden.
Toen ik nog maar net aanwezig was kwam tot mijn grote verrassing Margriet op me af. Margriet heeft het syndroom van Down en was een tijd geleden heel erg ziek. Ze is een grote fan van me, en vroeg of ze een keer langs mocht komen. Zo heb ik haar ontmoet.
Gelukkig is Margriet weer helemaal beter! Ze week de hele dag niet meer van mijn zijde en ik had dus meteen een co-presentatrice. Mijn dag kon niet meer stuk.
De dag was trouwens al geweldig begonnen: als kleedkamer mocht ik gebruik maken van een prachtige woonwagen. Nou heb ik een zwak voor woonwagens. Natuurlijk doen ze me terugdenken aan een van mijn favoriete kinderprogramma's, Pipo de Clown, die een woonwagen voortgetrokken door het ezeltje Nononono als huis had. Maar ik zou ook heel graag een woonwagen in mijn achtertuin zetten als werkruimte! Gelukkig heb ik daarvoor wat contacten kunnen leggen....
Het kledingvoorschrift van de dag was 'Zigeunerachtig', ik moest ik het zwart komen en kreeg een gekleurd giletje eroverheen. Alle medewerkers kregen een speciaal teken op de wang geschminckt, wat er bij mij na een paar uur alweer af was door alle liefdesbetuigingen, omhelzingen en zoenen, niet in het minst die van Margriet.
Er was een groot podium en 2 tenten waarin optredens van kunstenaars met en zonder handicap plaats vonden op het gebied van theater, dans en muziek. Verder waren er 15 beeldend kunstenaars in het hele park aan het werk, en werden ook verschillende straattheater acts opgevoerd. Doordat ik alle acts moest aankondigen heb ik jammergenoeg niet alle optredens kunnen zien.
Ik was zeer onder de indruk van Robbert Witjes oftewel De Zingende Rolstoel. Die man heeft een stem en een aanwezigheid, daar kunnen Hazes, Koos Alberts en Frans Bauer nog een puntje aan zuigen!
Naast de optredens waren er ook workshops, o.a. van de geweldige breakdancer Paolo Nunes en de belgische theatermaker Lieven Desomvielle.
Tussen de bedrijven door werd ook door het publiek spontaan opgetreden, zoals je op deze foto ziet.
Hier sta ik op de foto met een speler van het Handtheater. Dit is een heel bijzondere theatergroep die voorstellingen brengt in Nederlandse gebarentaal. De vooorstelling wordt live getolkt zodat hij geschikt is voor dove en horende kinderen.
Op de manifestatie werd ook een bijzonder kwartetspel met vrijetijds-ideeën voor mensen met een functiebeperking gepresenteerd, en het derde deel van de reeks 'Olaf' met verhalen voor jong-volwassenen met een verstandelijke handicap ten doop gehouden. Op de foto zie je v.l.n.r. Cees van der Pluijm, de uitgever, Margriet, ikzelf, tekenaar Gerard van Weijenburg en schrijfster Annet Hogenhout.
Het was een bijzondere dag. Zelden krijg je op één dag zoveel liefde en aandacht.
En zelden zie je ook zoveel getalenteerde kunstenaars bij elkaar. En mèt of zonder handicap...dat maakte gisteren niets uit!

Gewijzigd: Mon Sep 8 09:16:54 2003
Gepubliceerd: 7/09

PJ Homepage | DdO Publish Tool
Menu
PJ's Album
 Disclaimer