Deelt-ie 't of deelt-ie 't niet

 
  logo Deelt-ie 't of deelt-ie 't niet Van april t/m juni 2002 wordt dit spelprogramma elke weekdag uitgezonden op SBS 6. In de zomermaanden die volgen is de uitzending alleen op zaterdag te zien.
Het programma is gebaseerd op het format 'Shafted' dat al in verscheidene landen ter wereld draait. Uiteraard drukt Peter Jan zijn stempel op het programma door een aantal aanpassingen, waaronder het gebruik van oude Doet-ie 't filmpjes, en zo wordt de titel geboren: Deelt-ie 't of deelt-ie 't niet.

Kandidaten in de zenuwcel in Deelt-ie 't of deelt-ie 't niet Vooraf
Het programma begint in de zogenaamde zenuwcel.
Zeven kandidaten die elkaar van tevoren niet gezien hebben staan klaar.
Iedere speler mag zelf bepalen met welk bedrag hij het spel gaat beginnen. Maar er is één valkuil: de speler die het hebberigst is en het hoogste bedrag kiest, mag niet meer meedoen, net als de speler die het voorzichtigst is en het laagste inzet.
Ze mogen inzetten tot een maximum van 75 euro, hetgeen gebeurt door het ingeven van het bedrag via een schermpje. De computer geeft aan wie de hoogste en de laagste was, zij blijven achter in de zenuwcel en de andere vijf kandidaten worden meegenomen naar de studio, waar de leadermuziek weerklinkt en het echte spel kan beginnen.

Ronde 1
Nadat de kandidaten zichzelf hebben voorgesteld mag degene met de hoogste inzet een van de vier vragencategorieën kiezen waarmee in de eerste ronde wordt gespeeld. Dan bepaalt ieder speler zijn inzet voor die ronde.
De kandidaten in Deelt-ie 't of deelt-ie 't niet Er worden vervolgens 10 vragen uit de gekozen categorie gesteld. De kandidaat die denkt het antwoord te weten, drukt op de knop voor hem in de desk. Als hij de vraag goed beantwoordt, komt zijn inzet erbij, heeft hij het fout dan gaat de inzet eraf. Als een kandidaat door het geven van een verkeerd antwoord een speelbedrag krijgt dat lager is dan zijn inzet, staat hij voor de rest van de ronde buitenspel.
De elfde vraag van de speelronde is een speciale: Peter Jan stelt eerst een halve vraag, vervolgens bepalen de spelers hun inzet. Degene met de hoogste inzet mag de vraag spelen, en krijgt dan dus de hele vraag te horen. Is het antwoord goed, komt de inzet erbij, is het fout dan gaat de inzet eraf.
Die halve vragen kunnen de kandidaten soms op het verkeerde been zetten. Je denkt dat een vraag een bepaalde richting op gaat, maar dat blijkt heel anders te zijn als je uiteindelijk de hele vraag hoort, b.v.: wat is de voornaam van de bekende kok............die eerst voorzitter van de FNV en later minister president was?

volgende bladzij
 
 
 Disclaimer